Tak mi zasmakowały mrówki ( te czarne) że jak przyniosę kilka z zieleniną z ogródka to je zjadam.
Oprócz tego w wolnym czasie dokształcam się z ziołolecznictwa. Takie hobby, z braku czasu niestety nie zbyt mocno uprawiane.
I eksperymentuję.
Zrobiłam ocet wrotyczowy - na razie stosowany profilaktycznie, odstrasza żyjątka popularne w szkole.
Syrop z mniszka, który w moim przypadku bardziej przypomina nalewkę mniszkową.
Ususzyłam kwiaty lilaka pospolitego,
Dziś - syrop z sosny, akurat u mnie z pędów, ale TU inne zastosowania i pomysły.
a niedawno zrobiłam na obiad taki zestaw :
na pierwszym planie, zwyczajnie kurczak, obok młoda kapustka na parze i najlepsze : kasza z czosnaczkiem pospolitym, pokrzywą, lubczykiem, jasnotą białą, przytulią czepną,tasznikiem, mniszkiem,bluszczykiem kurdybankiem i prozaicznie szczypiorkiem. Posypana kwiatami lilaka.
Pyszne!
Mrówki?
OdpowiedzUsuńdobre! takie kwaskowe:)
UsuńŻywe mrówki jesz ?! Ta kasza z dodatkami brzmi ciekawie i ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo tak jak już je pomiętole to przestają być żywe:)
Usuńa jak niezdazysz pogryzc to same maszeruja do zoladka?
OdpowiedzUsuńTeż:)
UsuńTe mrówki trochę mnie przerażają, ale reszta całkiem w porządku :)
OdpowiedzUsuńMyślę że nieświadomie każdy zjada więcej:)
Usuńmówisz??
UsuńWczoraj dostałam syrop lub sok z mniszka, dokladnie nie wiem, bo nie miałam czasu spróbować, ale dziś jak wrócę do domu to sprawdzę jak smakuje, bo już ciekawa jestem.
OdpowiedzUsuńMrówki tak nie za bardzo, ale moja V czytała, że każdy człowiek zjada ileś tam pająków, które połykamy przez sen buuuuuu
A danie apetyczne:)))
taaaa
OdpowiedzUsuńbędę czujna jak ważka!
raczej jak mrófka
UsuńSyropu z mniszka narobiłam w tym roku jak głupia i mam niezłe zapasy:)
OdpowiedzUsuńA jak zrobić syrop z sosny? Nie będzie nadużyciem, jeśli poproszę o podpowiedź?
Będę wdzięczna bardzo:)
Jak zrobić syrop z sosny - przepis
UsuńPotrzebujesz:
litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
cukier;
odrobina wody.
Przygotowanie syropu z sosny:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html
Pięknie dziękuję:)
Usuńjak byłam mala to babcia i mamcia robiły syrop sosnowy -boszzzzz!!!!!1 jaki był pyszny!!!!! niezwylke osładzł mi choroby :) :)
Usuńa ja dziś zrobiłam koktajl z pokrzyw, kurdybanka, imbiru, wiśni, zurawiny i nie pamiętam już czego, na surowym soku jabłkowym. podizeliłam się z mamcią i - o dziwo - jej smakował :) więc będe jej zapodawać mając ją na podorędziu :)
aaa, kiwi jeszce miałam :)
UsuńaLusia, wypróbuję:)
UsuńAleście mi smaka narobiły:) Część składników mam, część jutro zbiorę/kupię - i se zełknę, a co:)
Usuń