Makaron dowolny
kawałek dyni,
pomidor lub słoik przetartych pomidorów
główka czosnku,
papryka czerwona
zioła - tymianek i oregano ( u mnie mieszanka prowansalskich)
kawałek papryczki chili - jak ktoś lubi.
Dynię,pomidora,czosnek w łupinie i paprykę wrzucamy na 25-30 minut do nagrzanego( 180 stopni) piekarnika.
Po upieczeniu, obieramy czosnek z łupiny i z resztą warzyw blendujemy na niezbyt gładką masę. dodajemy zioła, sól pieprz do smaku.
Mieszamy z gorącym ugotowanym al dente makaronem.
Jakie to jest dobre!
oryginalny przepis w książce Jadłonomia
Na blogu jest równie pysznie.
a gdzie blender??
OdpowiedzUsuńja też byłam pewna blendera!!
Usuńjakby nie miała blendera, to by tego nie zrobiła :)
Usuńchyba też sobie kupię, zepsuł mi się jakieś półtora roku temu.
Dotąd nie kupowałam, bo zapomniałam, że mi sięzepsuł... czy to znaczy, że tak naprawdę to go nie potrzebuję? :)
dokładnie aLusiu to ,to ,znaczy:)
Usuńczyli nei ma sensu kupować? :) :)
Usuńblender w kuchni.
Usuńjak nie uywasz aLusia to po co kupowac?
no jak nie mam to ciężko mi używać... myślisz, że rzeczywiście mając dalej bym go nie używała? :)
UsuńNawiasem - jestem obrażona na małża!!! szwagier mi powiedział jak łatwo jest upiec tak pyszną babkę, którą on robi, więc pytam małża, że może spróbuję, tylko by mi foremkę kupił. A ten zwierzak zaczął się tak strasznie śmiać, ze sie nie mógł uspokoić, no i nie kupił!!!! foch :)
widać słabo Cie zna... :PPPP
Usuńże Twój Kolega Malżonek sie śmiał???? niemożliwe :))
Usuńjak mógł!!! :D
Usuńno właśnie też nie rozumiem jak mógł!!!!
Usuńi jak miał odwagę!! :):)
my też mamy nowy blender od dwóch dni! piękny!
OdpowiedzUsuńsmacznego! :)
Bardzo smakowicie brzmi :)
OdpowiedzUsuń