piątek, 4 grudnia 2015
Ciasto bananowe
Olkowi zachciało się czegoś słodkiego.
Składniki :
80 g masła
1/2 szklanki cukru
3 banany
1 i 3/4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
wanilia, lub przyprawa do szarlotki - pół łyżeczki
szczypta soli
jajko
50 ml mleka
Na patelni rozpuszczam masło dodaję cukier i podgrzewam do momentu az nie zaczyna się karmelizować, zdejmuję z ognia i wkrawam banany.
W miskę daję wszystkie sypkie składniki
W drugiej ubijam mikserem lekko jajko z mlekiem
dodaję ostudzone, poduszone widelcem, skameralizowane banany
Dodaję całość do miski z suchymi składnikami, mieszam, łyżką.
Piekę w keksówce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Dobre.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
złoto!
OdpowiedzUsuńszybkie,proste,smaczne:)
srebro!
OdpowiedzUsuńa jakby zamiast cukru xylitol??
Usuńno raczej :)))
Usuńmożesz próbować, albo miód? stewia?
UsuńBardzo dużo tego masła!!!
UsuńTo nie pomyłka??
A no oczywiście że nie wiem:D pewnie tak, no powinno być tak 1/4 kostki...
Usuńchyba nie za dużo,bo to kruche ma być ciasto?
UsuńNie, muffinkowe
Usuńdo muffinek to dobra ilość
Usuńja mam w przepisie jednym ze 1/4 szklanki oleju
Margo, w pierwotnej wersji było 80 dkg!
UsuńTo cztery kostki :))))
Teraz już jest ok!
:))))))))
UsuńA to je nie widziałam tej wersji:D
Olguś do tej ilości mąki,to by se Futi nieźle rączki natłuściła :)))
a ja bym nawet nie wiedziała, że to za dużo :) :)
UsuńPoprosze z dostawa do domu. ;)
OdpowiedzUsuńosobiście oczywiście ? :))
Usuńlecimy!
Usuńaaa ja też poproszę. Nie mogę sama zrobić bo.. yyyy,, tego, blaszki nie mam. Znaczy keksówki, cokolwiek to znaczy :) :) :)
Usuń