"Żyjemy a dopóki żyjemy wszystko jest możliwe".- Roz

sobota, 7 listopada 2015

Snikers

Ciasto :
 3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny do pieczenia
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
wymieszać wszystko.

Ciasto zagnieść, podzielić na pół.
Jedną połowę ciasta wyłożyć na blaszkę, najlepiej rozwałkować na papierze do pieczenia.
Upiec 15 minut w temp 180 C

Druga połowa ciasta
Ciasto odłożone z części pierwszej i polewa z orzechów:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
30 dkg orzechów włoskich
zagotować składniki polewy i polać drugą część rozwałkowanego ciasta
Upiec 15 minut w temp 180 C

Masa budyniowa ugotować budyń, ostudzony połączyć z margaryną.
Na pierwszą część ostudzonego ciasta nałożyć krem i przykryć drugą porcją orzechami do góry.

Pyszne.
Zmniejszyłam ilość cukru radykalnie.
Margaryny w masie budyniowej u mnie nie było.
Nadal pyszne i mega słodkie.





14 komentarzy:

  1. Mam ten sam przepis
    Potwierdzam, pyszne! Cudny smak nadają te usmazone orzeszki z miodkiem :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hm od tej samej Żony ? :)))

      Usuń
    2. Raczej nie ;) Chociaż świat jest mały ;)))
      A czasami robię to ciasto tak że piękę dwa spody z polewą z tych smażonych orzeszków i po prostu kroję na kwadraty (nie robię masy). Wychodzą z tego takie orzechow-miodowe ciastka :)

      Usuń
  2. Przeraziła mnie ta margaryna, ale jak się da bez, to spróbuję zrobić. Młoda ciągle jęczy o ciasto na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić masłem albo nie dawać tyle, a do budyniu wcale

      Usuń

Miło by było jakbyś zostawił komentarz, chyba że jesteś trollem to spadaj