buraki w całości w folię aluminiową i na około godziny do piekarnika na 180 -200 stopni. jak się upieką, odkładasz. Jak buraki czekają, to na oleju przesmażasz cebulkę pokrojoną w kostkę, dajesz po minucie pęczak, po dwóch, mieszasz cały czas, wino białe, (a jak nie lubisz to wywar z warzyw), i odparowujesz, potem dodajesz kolejną porcję wywaru na oko dwa razy tyle co kaszy, przykrywasz i gotujesz z 20-30 minut. buraczki trzesz na tarce, dodajesz kwaśnej śmietany z dwie łyżki, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie mogą być również i siup do kaszy. myrdasz, próbujesz, czy ok i jesz:D
whisky? dobrze wiedzieć, jak będę kompletować trunki na nasze spotkanie, więc ostre - wino wytrawne, ja - półsłodkie, rybeńka - szampan, futrzak - jakiś johnnie walker, gaga - coś mocniejszego. czy coś pomyliłam? ale urozmaicenie, ale dam radę. tylko gaga musi jakiś samochód skołować.
jejku, ale dietetycznie. a ja dziś pochłonęłam takie ilości, że do świat powinno mi starczyć.
OdpowiedzUsuńale jak to?
OdpowiedzUsuńlubię pęczak, uwielbiam buraki, ale żeby tak? nie spotkałam się.
OdpowiedzUsuńPanienka zjadła bez oporów, Ten co Wącha, dopiero jak mu wmówiłam że od tego rośnie mózg.
UsuńMi i rodzicom bardzo smakowało.
buraki w całości w folię aluminiową i na około godziny do piekarnika na 180 -200 stopni.
OdpowiedzUsuńjak się upieką, odkładasz.
Jak buraki czekają, to na oleju przesmażasz cebulkę pokrojoną w kostkę, dajesz po minucie pęczak, po dwóch, mieszasz cały czas, wino białe, (a jak nie lubisz to wywar z warzyw), i odparowujesz, potem dodajesz kolejną porcję wywaru na oko dwa razy tyle co kaszy, przykrywasz i gotujesz z 20-30 minut.
buraczki trzesz na tarce, dodajesz kwaśnej śmietany z dwie łyżki, sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie mogą być również i siup do kaszy.
myrdasz, próbujesz, czy ok i jesz:D
dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńteraz tylko znaleźć kaszę
wysłać Ci? :)
Usuńfuczaku, a kiedy zrobisz sodaki?
OdpowiedzUsuńObiecalas?
Zrobię niedługo:)
Usuńa co to som sodaki???
Usuńplacki z mąki i z sody, takie trochę racuchy?
Usuńnie zapominamy o mleku zsiadłym oczywiście :))
Usuńtak, tak, już zapomniałam:P
Usuńto jak to siem robi? i z czego jeszcze?
Usuńtak jak chaczapuri tylko bez sera.
Usuńtja....
Usuńwszystko już wiem...:)
zrobię, to dam przepis.
UsuńMoże jutro jak mi whisky wyparuje:P
whisky? dobrze wiedzieć, jak będę kompletować trunki na nasze spotkanie, więc
Usuńostre - wino wytrawne, ja - półsłodkie, rybeńka - szampan, futrzak - jakiś johnnie walker, gaga - coś mocniejszego. czy coś pomyliłam? ale urozmaicenie, ale dam radę. tylko gaga musi jakiś samochód skołować.
przy tej ilosci trunków proponuję z kierowcą:)
Usuń