"Żyjemy a dopóki żyjemy wszystko jest możliwe".- Roz

piątek, 5 września 2014

cukinia

Kroje cukinię na plastry, cukinie taką małą bez pestek, a jak duża to tak wykrawam co by pestek nie było.
grilluję na patelni grillowej.
Z braku patelni może być piekarnik, blaszka z odrobiną oliwy.
w międzyczasie robię marynatę: liście mięty, czosnek, oliwa, sól, pieprz, ocet balsamiczny.
Do grillowanej cukinii dodaję marynatę.
I tyle.
Idealne na grzance chleba.



a tak było na przejażdżce rowerowej



45 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a bez chleba też, jako bez chleba- pseudo sałatka. może z sałatą?

      Usuń
    2. chociaż ja wyjadam bez niczego.

      Usuń
    3. s sauatom brzmi tez dobrze
      uwielbiam warzywa:))
      pszenica jest zua

      Usuń
    4. bardzo smakowite, znika w oka mgnieniu:)

      Usuń
    5. pszenica nie jest zua, złe jest to że obecna ma za dużo glutenu i jest żle przysfajalna.

      Usuń
    6. a własnej produkcji chleb bez pszenicy?

      Usuń
    7. też jest zuy
      trzy rzeczy na tej ziemi bardzo zostały zmodyfikowane, zeby szybciej i wydajniej rosły i som zue
      pszenica, kukurydza i ryż
      czeba jech unikać
      nie ze względu na gluten
      w zuo glutenu dla wszystkich nie wierzę

      Usuń
    8. źle przeczytałam
      własny chleb bez pszenicy jest cudowny!!!
      ale nie znam takiego

      Usuń
    9. gdzieś wyczytałam że skutkiem ubocznym modyfikacji jest podwyższony poziom glutenu w ziarnie. sama modyfikacja genetyczna to pikuś, tak samo działa ewolucja tylko wolniej. gdyby nie mutacje to nie było by ludzia na świecie ino dinozaury.

      Usuń
    10. trochę nie ogarniam tej wiedzy o glutenie
      słyszałam tylko, ze w obecnej pszenicy jest 50 RAZY więcej bniałaka niz 30 lat temu:(

      Usuń
    11. no własnie i o to chodzi że tego glutenu w tej modyfikowanej jest za dużo, do tego do chleba dają - spulchniacze, wypełniacze itp, i to jest blee.

      Usuń
    12. aaa
      ja bardzo mało jem chleba
      w domu zaczynaja krlować kasze
      ale monz mój kocha chleb
      i masełko

      Usuń
    13. ja kocham kasze, zresztą wszyscy u mnie kochają, chleba też jemy coraz ,mniej, bo to już teraz nie chleb tylko chemia.

      Usuń
    14. no właśnie
      nawet jak na zakwasie itp, tp na pszenicy
      a pszenica to zuo

      Usuń
  2. Ryba to se zrób z żyta:))
    A cukinię i nie tylko w takiej postaci uwielbiam, ale ta mięta mi w tym przepisie nie , ja daję tylko czosnek, oliwę i ocet balsamiczny. Super jest bakłażan. Czasami jak mi się chcę robię foccacię ale w postaci podpłomyka z rozmarynem
    Mniam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miało być mięta mi nie leży

      Usuń
    2. a jadłaś z miętą, czy tylko tak Ci sie wydaje? ja robię bakłażana z bazylią

      Usuń
    3. może być z bazylią, albo innymi ziołami, jak kto lubi.

      Usuń
    4. z owsa? z koniczyny? z żołędzi? z komosy?

      Usuń
    5. z pokrzywy? z żołędzi? z byłego? z ptasiego mleka? z rudego kota?

      Usuń
    6. no co wymyślam ci mąki, nie męki

      Usuń
    7. a bez chleba też dobre

      Usuń
    8. no
      męki to życie samo przynosi
      i co tam z piecem?

      Usuń
    9. poproszę inne pytanie...

      Usuń
    10. ile masz lat? albo ile ważysz?
      lepsze? :PPP

      Usuń
    11. na myśl o tym ile będzie kosztował piec i skąd na to wsiąść.

      Usuń
    12. kurcze
      zdaję sobie sprawę z kosztów
      qrf

      Usuń
    13. qrf. tyle w tym temacie.

      Usuń
    14. musisz nowy piec całkiem?

      Usuń
    15. będę wiedzieć w poniedziałek, ale zdaniem innych fachowców niestety ten się skończył.

      Usuń
  3. Futi, po prawej stronie popularne posty mnie skaczom, a nic nie pilam. Czy tylko mnie?

    a cukiniem uwielbiam, dzisisaj mam z baklazanem w pomidorach.

    OdpowiedzUsuń
  4. został chociaż trochę do spróbowania?

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia jest pyszka!
    Piękne zachody słońca na tej Twojej wycieczce;)

    OdpowiedzUsuń

Miło by było jakbyś zostawił komentarz, chyba że jesteś trollem to spadaj