"Żyjemy a dopóki żyjemy wszystko jest możliwe".- Roz

piątek, 15 maja 2015

mrówki, syrop z sosny i lilak pospolity

Tak mi zasmakowały mrówki ( te czarne) że jak przyniosę kilka z zieleniną z ogródka to je zjadam.
Oprócz tego w wolnym czasie dokształcam się z ziołolecznictwa. Takie hobby, z braku czasu niestety nie zbyt mocno uprawiane.
I eksperymentuję.
Zrobiłam ocet wrotyczowy -  na razie stosowany profilaktycznie, odstrasza żyjątka popularne w szkole.
Syrop z mniszka, który w moim przypadku bardziej przypomina nalewkę mniszkową.
Ususzyłam kwiaty lilaka pospolitego,


Dziś - syrop z sosny, akurat u mnie z pędów, ale TU inne zastosowania i pomysły.


a niedawno zrobiłam na obiad taki zestaw :

na pierwszym planie, zwyczajnie kurczak, obok młoda kapustka na parze i najlepsze : kasza z czosnaczkiem pospolitym, pokrzywą, lubczykiem, jasnotą białą, przytulią czepną,tasznikiem, mniszkiem,bluszczykiem kurdybankiem i prozaicznie szczypiorkiem. Posypana kwiatami lilaka.
Pyszne!


19 komentarzy:

  1. Żywe mrówki jesz ?! Ta kasza z dodatkami brzmi ciekawie i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak jak już je pomiętole to przestają być żywe:)

      Usuń
  2. a jak niezdazysz pogryzc to same maszeruja do zoladka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Te mrówki trochę mnie przerażają, ale reszta całkiem w porządku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że nieświadomie każdy zjada więcej:)

      Usuń
  4. Wczoraj dostałam syrop lub sok z mniszka, dokladnie nie wiem, bo nie miałam czasu spróbować, ale dziś jak wrócę do domu to sprawdzę jak smakuje, bo już ciekawa jestem.
    Mrówki tak nie za bardzo, ale moja V czytała, że każdy człowiek zjada ileś tam pająków, które połykamy przez sen buuuuuu
    A danie apetyczne:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. taaaa
    będę czujna jak ważka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Syropu z mniszka narobiłam w tym roku jak głupia i mam niezłe zapasy:)
    A jak zrobić syrop z sosny? Nie będzie nadużyciem, jeśli poproszę o podpowiedź?
    Będę wdzięczna bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobić syrop z sosny - przepis
      Potrzebujesz:
      litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
      cukier;
      odrobina wody.
      Przygotowanie syropu z sosny:
      1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
      2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
      3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).


      http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html

      Usuń
    2. Pięknie dziękuję:)

      Usuń
    3. jak byłam mala to babcia i mamcia robiły syrop sosnowy -boszzzzz!!!!!1 jaki był pyszny!!!!! niezwylke osładzł mi choroby :) :)

      a ja dziś zrobiłam koktajl z pokrzyw, kurdybanka, imbiru, wiśni, zurawiny i nie pamiętam już czego, na surowym soku jabłkowym. podizeliłam się z mamcią i - o dziwo - jej smakował :) więc będe jej zapodawać mając ją na podorędziu :)

      Usuń
    4. aaa, kiwi jeszce miałam :)

      Usuń
    5. aLusia, wypróbuję:)

      Usuń
    6. Aleście mi smaka narobiły:) Część składników mam, część jutro zbiorę/kupię - i se zełknę, a co:)

      Usuń

Miło by było jakbyś zostawił komentarz, chyba że jesteś trollem to spadaj