"Żyjemy a dopóki żyjemy wszystko jest możliwe".- Roz

środa, 14 listopada 2012

chaczapuri

Chaczapuri
z Gruzji





Przepis z głowy:
ciasto :

mąka trzy , cztery szklanki
maślanka niecały litr
łyżeczka sody, pół łyżeczki soli, trzy łyżki oliwy
wyrabiać aż przestanie się kleić.

farsz: 
ser żółty starty, ser biały i łyżka masła, jajko,sól,

Rozwałkować placki około 20 cm, na środek łyżkę farszu i zawijać na " kwiatuszka.".
 Na końcu lekko rozwałkować.
Smażyć na rozgrzanej patelni to zbrązowienia.
Mój ostatni się nie udał, był surowy w środku, tak że chwilę trzeba je podsmażyć.
Bardzo smaczne.
Mega sycące, jeden wystarczył mi i dzieciom.


18 komentarzy:

  1. Nie czytam, nie patrzę, nie widzę, nie jestem wcale głodna:)
    Czy jest jakaś joga na pozbycie się apetytu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem:) może jest ale nikt jej nie widział:)

      Usuń
    2. jakbyście znalazly sposób na to, dajcie znać

      Usuń
  2. Ha! Atos mnie zaskoczyla! Znam takie placki, chociaz bez farszu. Moja babcia robila pod nazwa sodaki, tylko oliwy nie dodawala. Babcia nie zyje, robi je moja ciocia, uwielbiam, to za malo powiedziane. Ale mnie sie nie chca udac, ot co.
    Babcia z Podlasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam pierwszy raz, ale chyba zagoszczą na stałe.
      bez farszu to robi moja mama ale z ciasta drożdżowego.

      Usuń
    2. Z drożdżowego to zupelnie inna bajka.
      Zrób te sodaki bez farszu i oliwy, i powiedz, czy się udały. Mało komu się udają. Trzeba mieć jakieś namaszczenie z góry. Musza miec duże bable ibyc chrupiace na zewnatrz.
      Ech...
      Rozmarzylam sie.

      Usuń
    3. ale na patelni czy w piekarniku? może spróbuję zrobić.

      Usuń
    4. aaa mąka pszenna czy gryczana?

      Usuń
    5. Na patelni, maka pszenna

      Usuń
    6. moje dzieci mowia w takich przypadkach - chalange accepted :))

      Usuń
    7. przyjęłam do realizacji:)

      Usuń
    8. czekam na fotki i opnie:)

      Usuń
  3. Futrzak life ???
    Co to za nazwa dla bloga...masz problemy ze zbędnym owłosieniem ??

    OdpowiedzUsuń
  4. no to już wiem co spróbuję zrobić jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten farsz nie wypada na patelnię? Mi by pewnie wypadł :D
    A w ogóle to bardzo mi się podoba Twoje okno kuchenne z poprzedniej notatki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba tak trochę rozwałkować po złożeniu, nic nie wypada.
      a dziękuję, ja uwielbiam moje okno kuchenne, mimo braku światła:P

      Usuń
  6. toż to całkiem jak soda bread tutaj. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Miło by było jakbyś zostawił komentarz, chyba że jesteś trollem to spadaj