Chaczapuri
z Gruzji
Przepis z głowy:
ciasto :
mąka trzy , cztery szklanki
maślanka niecały litr
łyżeczka sody, pół łyżeczki soli, trzy łyżki oliwy
wyrabiać aż przestanie się kleić.
farsz:
ser żółty starty, ser biały i łyżka masła, jajko,sól,
Rozwałkować placki około 20 cm, na środek łyżkę farszu i zawijać na " kwiatuszka.".
Na końcu lekko rozwałkować.
Smażyć na rozgrzanej patelni to zbrązowienia.
Mój ostatni się nie udał, był surowy w środku, tak że chwilę trzeba je podsmażyć.
Bardzo smaczne.
Mega sycące, jeden wystarczył mi i dzieciom.
Nie czytam, nie patrzę, nie widzę, nie jestem wcale głodna:)
OdpowiedzUsuńCzy jest jakaś joga na pozbycie się apetytu???
nie wiem:) może jest ale nikt jej nie widział:)
Usuńjakbyście znalazly sposób na to, dajcie znać
UsuńHa! Atos mnie zaskoczyla! Znam takie placki, chociaz bez farszu. Moja babcia robila pod nazwa sodaki, tylko oliwy nie dodawala. Babcia nie zyje, robi je moja ciocia, uwielbiam, to za malo powiedziane. Ale mnie sie nie chca udac, ot co.
OdpowiedzUsuńBabcia z Podlasia.
ja robiłam pierwszy raz, ale chyba zagoszczą na stałe.
Usuńbez farszu to robi moja mama ale z ciasta drożdżowego.
Z drożdżowego to zupelnie inna bajka.
UsuńZrób te sodaki bez farszu i oliwy, i powiedz, czy się udały. Mało komu się udają. Trzeba mieć jakieś namaszczenie z góry. Musza miec duże bable ibyc chrupiace na zewnatrz.
Ech...
Rozmarzylam sie.
ale na patelni czy w piekarniku? może spróbuję zrobić.
Usuńaaa mąka pszenna czy gryczana?
UsuńNa patelni, maka pszenna
Usuńmoje dzieci mowia w takich przypadkach - chalange accepted :))
Usuńprzyjęłam do realizacji:)
Usuńczekam na fotki i opnie:)
UsuńFutrzak life ???
OdpowiedzUsuńCo to za nazwa dla bloga...masz problemy ze zbędnym owłosieniem ??
no to już wiem co spróbuję zrobić jutro:)
OdpowiedzUsuńTen farsz nie wypada na patelnię? Mi by pewnie wypadł :D
OdpowiedzUsuńA w ogóle to bardzo mi się podoba Twoje okno kuchenne z poprzedniej notatki!
to trzeba tak trochę rozwałkować po złożeniu, nic nie wypada.
Usuńa dziękuję, ja uwielbiam moje okno kuchenne, mimo braku światła:P
toż to całkiem jak soda bread tutaj. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńA ja ten soda bread, przepis wyguglałam.
Usuń